Zelfontwikkeling

Boeken

Van alle boeken die ik heb gelezen zijn er voor mij een aantal die me echt zijn bijgebleven doordat ze je aan het denken zetten. Er zijn genoeg favoriete titels waar ik enorm van genoten heb maar dan vanwege het verhaal, de karakaters of de sfeer.

De boeken die ik hier uitlicht zijn gericht op menselijke interactie, persoonlijke groei danwel een fictief verhaal die je aan het denken zet. Daar waar de titel ook is vertaald naar het Nederlands zal ik deze erbij vermelden.

De links voor de boeken, zowel NL als Engels, zetten je door naar de webshop van de Engelstalige boekenwinkel in Breda, Latte’s and Literature.

De Witte tijger € 12.50 , Aravind Adiga.
De hoofdpersoon Balram Halwai vertelt zijn leven in een brief, geschreven in zeven opeenvolgende nachten en gericht aan de Chinese premier, Wen Jiabao, die op staatsbezoek komt. Balram wil graag ‘ zijn’ India laten zien om te voorkomen dat hij alleen het mooie gedeelte krijgt te zien. Het boek is geschreven in 7 brieven van een volgens Balram zijn er twee verschillende soorten mensen in India. Er zijn mensen in het licht – politici, zakenlieden, ondernemers, om er maar een paar te noemen, die financieel floreren en aan de top van de samenleving staan – en er zijn mensen in de Duisternis, gevangen in levens van armoede en onderdanigheid. Hij legt uit: “Begrijp alstublieft, Excellentie, dat India twee landen in één is: een India van Licht en een India van Duisternis”

Buiten het feit dat ik het boek met plezier heb gelezen vanwege het verhaal , wat ik er vooral uit heb gehaald is het krabbenmand effect, wat in India door het kastenstelsel wordt uitvergroot, dat het niet perse de omstandigheden zijn die je houden waar je bent maar juist ook de mensen in je omgeving , ‘ zijn wij niet goed genoeg meer voor je’ of ‘ wie denk je wel dat je bent dat je zulke grote ambities hebt’ . Dit vond ik een erg interessant onderwerp wat altijd wel op de achtergrond aanwezig is.


Het Keerpunt
van Julia Samuel, thema : omgaan met ongewenste veranderingen

Ik heb nog nooit zoveel bookmarks geplaatst als in dit boek, geschreven aan de hand van voorbeelden uit haar praktijk als psychotherapeut van gesprekken met clienten van verschillende leeftijden, opgedeeld per thema: familie, liefde, werk, gezondheid en identiteit.

Een aantal teksten die me opvielen waren:

De etymologie van ‘familie’ is interessant: het komt van het Latijnse famulus, wat ‘ bediende in een huishouden’ betekent. Dat gevoel van in dienst staan van onze familie, en vice versa, is een nieuw perspectief en voelt als een juiste vertaling. Familierelaties kunnen onze meest lonende en cruciale verbindingen zijn, maar ze zijn zeker niet eenvoudig. (This Too Shall Pass – Julia Samuel)

en :

Er is een deel van onze hersenen dat constant alert is om naar gevaar te zoeken – het is er om ons te beschermen – maar het betekent dat we een negatief uitgangspunt hebben hebben om naar slechte dingen te zoeken in plaats van naar het goede… Het is er om ons te beschermen, maar het houdt ons tegen om helder te denken.

of

We kunnen niet één gevoel buitensluiten zonder ons algehele gevoelsvermogen uit te sluiten.

Een erg interessant en goed te lezen non fictie boek over hoe mensen op verandering kunnen reageren en hoe om te gaan met verandering die je zelf eigenlijk niet wilt.


Onderstaand ben ik nog niet aan toegekomen om verder uit te werken, maar komt nog ! Ik heb er al wel het thema achtergezet wat mij is bijgebleven aan het boek .

Alsof Het Voorbij Is van Julian Barnes , thema: hoe je jezelf een verhaal kunt vertellen over je verleden zodat je bepaald gebeurtenissen kunt verwerken en je voor jezelf kunt zeggen dat jij het goede hebt gedaan.

Onze Zielen Bij Nacht van Kent Haruf,thema: hoe je de regie over je eigen leven uit handen kunt geven door (teveel) rekening te houden met je naasten om ze maar niet te kwetsen.

Aan Chesil Beach , Ian McEwan, thema: miscommunicatie

Courage To Be Disliked
/ Moed Jezelf Te Zijn van Ichiro Kishimi, thema: het gaat niet over je verleden maar waar je naar toe wilt en of je bereid bent om hiervoor te doen wat nodig is. ALs je verleden je toekomst bepaald dan zou dit betekenen dat iedereen die een bepaalde situatie/ gebeurtenis doorleeft hier op dezelfde manier uitkomt. Aangezien dat niet het geval is ligt het dus aan de persoon hoe je toekomst eruit ziet en kun je je niet verschuilen in een slachtoffer situatie.

Nelson Mandela, 15 Lessen Over Leven, Liefde en Leiderschap € 15,00 , Richard Stengel

Je Luistert Niet Kate Murphy, actief en onbevooroordeeld luisteren


Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties