Duurzaam

Duurzame produkten

Je kunt heel je leven transformeren en ‘zero waste’ gaan, je kunt blijven nadenken over wat dat dan precies inhoudt en hoeveel moeite en tijd je dat gaat kosten….

Of je doet gewoon wat je kunt met de wetenschap dat alle kleine beetjes helpen. Het leuke is, dat zodra je eenmaal hebt gekozen voor een duurzaam alternatief, je snel merkt hoe weinig moeite het hoeft te kosten om bij te dragen aan een beter milieu.

Er is inmiddels een complete duurzame sector ontstaan waarbij helaas ook veel green washing plaats vindt. Bedrijven die doen alsof hun produkten duurzaam zijn, waarbij het niet duidelijk is waar de produkten vandaan komen of onder welke omstandigheden ze gemaakt zijn. Persoonlijk blijf ik dan liever bij mijn oude produkten dan dat ik zulke bedrijven beloon.

Gelukkig is er ook een enorm aanbod van produkten die vanuit een warm hart zijn ontstaan voorzien van eerlijke informatie. Ik heb verschillende produkten geprobeerd, sommigen werkten wel voor mij, andere niet.

Ik heb inmiddels een basis aan duurzame produkten in huis waarmee vooral de hoeveelheid afval wordt verminderd en er minder onnatuurlijke produkten door de afvoer gaan. Een aantal van deze produkten valt onder de categorie “Duurzaam voor Dummies”, iedereen kan ze gebruiken zolang je maar wilt. Er zit geen gewenningsperiode aan en geen grote gedragsverandering.

Een voorbeeld hiervan zijn de schoonmaakmiddelen van Ecopods, een heel praktisch produkt, kost geen moeite en doet wat het moet doen. Je koopt eenmalig een verstuiver voor je schoonmaakprodukt en daarna hoef je alleen nog maar de capsules bij te kopen om weer te hervullen. Met een navulling van 3 capsules bespaar je de afvalberg drie grote plastic flessen, het rioolwater van onnodige chemische produkten en jezelf tijd aangezien de verstuivers altijd klaar staan voor gebruik en je niet per keer een sopje hoeft te maken.

Naast de schoonmaakmiddelen ben ik ook helemaal gestopt met vloeibaar wasmiddel voor de gekleurde was. De Eco Egg waseieren bevallen erg goed, vooral het niet meer hoeven kopen van de grote flessen wasmiddel en het morsen van het wasmiddel op mijn vloer mis ik compleet niet!

Ik gebruik de Eco Egg voor mijn gekleurde was en de Dryer egg voor in de droger. Bij het Eco Egg wasei voeg ik nog altijd wel een beetje wasverzachter toe voor de geur.

Voor de witte was gebruik ik de ene keer het ei, de andere keer nog altijd wit vloeibaar wasmiddel voor de blekende werking.

De laatste 2 produkten die ik met veel plezier gebruik zijn de herbruikbare wassenschijfjes en de nagellakremover schijfjes. De hoeveelheid afval door deze eenvoudige aanpassingen zijn duidelijk merkbaar, het niet doorspoelen van onnatuurlijke produkten spreekt me heel erg aan en de schoonmaakmiddelen bevallen me zelfs beter dan de traditionele middelen die ik gebruikte.

De haarzeep, solid conditioner en deo heb ik echt wel even aan moeten wennen, de haarzeep ben ik uiteindelijk toch gaan proberen omdat ik zulke positieve reacties bleef lezen met name van mensen die last hadden van een droge huid.

Waar ik na een maand heel even dacht om er mee te stoppen ben ik toch door gegaan en inmiddels ben ik helemaal om. Ik heb zelf heel sluik en recht haar en mijn haar heeft echt iets meer volume gekregen, het is iets stugger en blijft daardoor makkelijker in model zitten. Een volle coupe wordt het nooit maar daar heb ik me wel bij neergelegd. 🙂

De reden dat je met de haarzeep wat gewenning nodig hebt, is omdat je haar gewend is geraakt aan bepaalde (uitdrogende) produkten in de reguliere shampoo’s. De zogenaamde SLS ingredienten. Je haar moet hier echt even van afkicken voordat je de voordelen gaat merken.

Laatst heb ik per abuis een shampoobar gekocht, ervan uitgaande dat dit hetzelfde is als haarzeep. Binnen 3 wasbeurten had ik weer last van kriebels en ben ik op onderzoek uitgegaan. In de shampoo bars zitten toch weer de SLS ingredienten die voor een uitdrogend effect zorgen.

Ben je voornamelijk op zoek naar een manier om afval te verminderen en heb je geen problemen met reguliere shampoos dan zijn de shampoobars een prima keuze voor je. Hierbij het je het voordeel dat je geen gewenningsperiode voor je haar nodig hebt. Voor mij persoonlijk steken echter de haarzepen er met kop en schouders bovenuit.

Ik heb naast mijn favoriete produkten ook een alternatieven testpakketje samengesteld. Zo kun je mijn persoonlijke favorieten vergelijken met gelijkwaardige opties om zo te kijken wat jou het beste bevalt.

Ik hoop dat ik je met bovenstaande nieuwsgierig heb gemaakt en je een aantal van deze mooie duurzame produkten wilt proberen. Mocht je vragen hebben of weet je zelf een leuk produkt dan hoor ik graag van je!

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties