Praktische filosofie,  Zelfontwikkeling

Zelf leren nadenken

Gisteren nog stond ik vol energie op omdat ik eindelijk kon benoemen waarom ik me schuldig voel als ik niet nuttig bezig ben.

Voor de tigste keer ben ik vol enthousiasme mijn gedachten gaan opgeschreven. Uiteraard met ideeën over wat ik hiermee kon gaan doen, want tja, het nuttig bezig moeten zijn zit diep…

Het eindresultaat was hetzelfde als alle andere keren. Weer een idee erbij waar ik verder niets mee leek te gaan doen.

Terwijl ik dit schrijf merk ik weer dat ik wil terugkrabbelen. Ik merk dat de angst voor negatieve reacties me tegenhoudt. Negatieve reacties omdat ik als 44-jarige moeder van 2 tieners afgelopen September heb besloten om de studie Toegepaste Filosofie te starten. In plaats van in mijn handjes te knijpen van geluk en ervan geniet, voel ik me schuldig dat ik dit zomaar kan doen. Ik kan dit uiteraard niet ‘zomaar’, ik heb altijd gewerkt en al die jaren erg weinig geld uitgegeven. Ik ben niet materialistisch ingesteld, heb geen behoefte aan een grote woning, nieuwe auto, kleding of om jaarlijks op vakantie te gaan. Maar toch, ik besef me dondersgoed dat ik van geluk mag spreken aangezien er genoeg mensen zijn die nog harder hebben gewerkt die niets overhielden om van te sparen.

Dit werkt al best lang verlammend. Samen met het niet precies weten waar ik naartoe aan het gaan ben. Laat nu het mooie zijn dat het juist de filosofie is die me het juiste zetje geeft.

Vandaag begon mijn dag langzaam, in plaats van verder te gaan met de energie van gisteren en mijn ideeën uit te werken, bleef ik een beetje dralen. Ik kon naar de sportschool gaan en daarna verder met studeren…..

Eerst toch maar even opruimen. Dit terwijl ik heel goed wist dat ik weer aan het uitstellen was wat ik eigenlijk wilde doen.  De sportschool ging na het opruimen niet meer lukken. Studeren kon ik mezelf niet toe zetten. Ik was weer niet echt nuttig bezig geweest. Hoe kon ik mijn stemming wat positiever en energieker krijgen? Dit schiet niet op om zo bezig te blijven.

Tijd om iets nieuws te proberen. Ik heb al vaker een meditatie geprobeerd maar wordt er nooit energiek van. Toch maar gedaan in de hoop dat het iets zou doen. De meditatie waar ik bij uitkwam was van commithappiness.nl
Ik mocht heerlijk door een magisch bos lopen, aan het einde van de meditatie kwam de vraag naar boven wat ik nodig had om positief te blijven. Daar moest ik even over nadenken…..het antwoord, omgaan met mensen die actief iets doen om positieve verandering in de maatschappij teweeg te brengen.

Daar kon ik wel wat mee! Ik ben gelijk op zoek gegaan naar ‘meditatie passivist’ of iets in de richting. Een van de resultaten was ‘1 hour stoic’. Een uur lang quotes van stoïcijnse filosofen. Dit had ik niet zelf kunnen bedenken maar sprak me wel aan.

Binnen 20 minuten zat ik weer vol energie en positiviteit. De filosofische quotes en gedachten werken net zo positief als de stof die we met de studie behandelen. De meditatie afluisteren lukt me niet, de een na de andere quote zette me aan het denken. Toen kwam een quote van Plato…..  “The beginning is the most important part of the job.”

Die had ik even nodig blijkbaar. Het maakt niet uit waar ik uitkom, ik moet gewoon ergens gaan beginnen. Ik hoef ook niet verder te denken of het goed genoeg is wat ik doe en of er iemand op zit te wachten. Dit is iets dat goed voelt.

Gedurende de laatste 20 jaar worden yoga, meditatie en naar een psycholoog gaan vaker gezien als een manier om goed voor jezelf te zorgen. Filosofie lijkt in opmars, er is een studie toegepaste filosofie op hbo-niveau sinds 6 jaar en gelukkig met volop jongere studenten.

Filosofie kan woorden geven aan wat je voelt. Je laten inzien wat er om je heen gebeurt, hoe jij hierop reageert en waarom dit zo is. Het zelfinzicht geeft een gevoel van rust en ik word er minder hard door voor mezelf en anderen.

Doordat ‘denken’ geen vak is dat op school wordt gegeven, word je manier van denken aangeleerd een gevormd door je ouders, je omgeving, de tijd en het land waarin je opgroeit. Inzien dat jouw gewoontes je zijn aangeleerd, net zoals ‘vreemde gewoontes’ een ander zijn aangeleerd.

Leren denken, praktisch filosoferen, leert je open staan en te luisteren naar andere manieren van denken. Het geeft je de vrijheid om te spelen door verschillende standpunten uit te proberen en zo beetje bij beetje je eigen stem te vinden en zelf (meer) verantwoordelijkheid te nemen voor je leven.    

Praktische filosofie onder de aandacht brengen, daar wil ik graag aan bijdragen.  

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties