Maatschappij,  Praktische filosofie,  Zelfontwikkeling

Discours interventie

Discours interventie: maatschappelijke verandering teweeg brengen door de betekenis van een woord te veranderen. Gericht op het bevorderen van emancipatie van groepen mensen die onrecht wordt aangedaan , als minderwaardig worden weggezet, door een manier van spreken die hier goedkeuring aan lijkt te geven.

Ik zal beginnen met de tekst op het bord, hoezo in het Engels? 

Wat is er mis met: Nee Karen, je mag niet met de manager spreken. Dit terzijde.

Apart is dat de mannelijke variant, Kyle, bijna niet gebruikt wordt terwijl er toch genoeg klagende , bevoorrechte en veeleisende mannen zijn. Of zie ik dit verkeerd? Komen mannen gewoon hun gelijk halen en eisen ze respect. In tegenstelling tot iemand die hetzelfde doet maar vrouw is?

Het stoort me hoe vrouwen (weer) monddood gemaakt lijken te worden. 

Of het nu vrouwen zijn die andere vrouwen afvallen met dit hele Karen gedoe, alleen omdat ze voor zichzelf opkomen of mannen die vrouwen niet serieus willen nemen en ze zo makkelijk weg kunnen zetten als een zeur. Ik weet niet wat ik meer schadelijk vind.

Zou het lukken hier een discoursinterventie op los te laten? Laat me eens proberen.

Karen staat voor iemand die zich in blijft zetten voor de maatschappij, verwacht op een nette manier behandeld te worden en ja, als de koffie van 4,- koud is, teruggaat naar de kassa.

KAREN is

Kind : don’t mistake her for a pushover

Autonomous : knows what she stands for and doesn’t live by anyone else´s standards

Respect : has respect for everyone and everything including herself

Equal : will not be looked down upon or look down on anyone else

Notable : will not be put in the corner, and will make herself heard if needed

Voor degenen die nu al op hun achterste poten staan, waarom in het Engels? Als dit de eerste reactie tot nu toe is dan ben ik waarschijnlijk al een Karen voor jou en reeds gecanceld. Dit zegt mogelijk meer over jou dan over dit artikel. Over hoe snel je klaarstaat om iemand aan te vallen op het moment dat iets je niet aanstaat in plaats van te luisteren naar het punt dat iemand probeert te maken?

Het probleem met iemand wegzetten als Karen zodat ze niet serieus genomen hoeft te worden, maar ook de hele cancel cultuur, maakt de samenleving tot een onveilige manier om voor je mening of idee uit te komen en stopt gesprekken en discussies waarin je van elkaar kunt leren.

Je persoonlijke ontwikkeling komt stil te staan op het moment dat je bang moet zijn het verkeerde te zeggen en te denken. Doe jezelf dit niet aan, luister naar mensen als ze iets te zeggen hebben en je zult merken dat er ook mensen zijn die bereid zijn naar jou de luisteren.

Net zoals dat jij, hopelijk, iemand hebt (gehad) die zich hard voor je maakt alleen omdat jij het waard bent, zullen Karens zich in blijven zetten voor de samenleving ten goede van iedereen omdat wij het dit waard vinden.

Hier in het Nederlands,  waarden waar KAREN voor staat.

Karakter : Leeft volgens eigen waarden en normen om zo duidelijkheid, wederzijds respect en houvast te creëren 

Autonoom : weet wie ze is, wie ze wilt zijn en laat zich niet gek maken door een ander

Respect : respecteert en draagt zorg voor mens, dier en milieu en zal zich uitspreken waar nodig

Eerlijkheid : komt op voor zichzelf en mensen die onrecht wordt aangedaan ook al is dit ongemakkelijk

Nee : is niet bang om haar grenzen aan te geven als deze worden overschreden

Karens, zijn vaak vrouwen van middelbare leeftijd. We zijn er al aan gewend om als ‘vrouwtje’ gezien te worden, emotioneel i.p.v. gepassioneerd en als een zeur i.p.v. volhardend. We zijn gewend om te doen wat er gedaan moet worden. Dus dit hele Karen gebeuren om vrouwen aan de kant te zetten verandert eigenlijk niet zo veel voor ons. We zijn niet boos of verongelijkt, we zijn al gewend om niet voor vol aangezien te worden. Op een of andere manier is alleen onze eigenwaarde hierdoor niet aangetast en komen we nog altijd op voor wat we belangrijk vinden, inclusief onszelf.

Wat me wel optimistisch stemt, is waar het idee en het gevoel van noodzaak vandaan komt de laatste jaren, dat dit nu nodig is. Wijst dit niet op een verandering die gaande is en dat dit sommige mensen niet aanstaat? 

Ik zie hier alleen maar goede dingen van komen, er borrelt iets wat niet zal stoppen zolang we ons niets aantrekken van een stereotype.

And yes, you can #callmekaren

Kijk hier voor meer artikelen

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties