Zelfkennis

De omslag maken van ‘het leven overkomt je’ naar zelf actor zijn en je verantwoordelijkheid nemen, ongeacht wat er op je pad komt, geeft ruimte en is een bevrijdend inzicht. Het vraagt echter wel wat van je en is een schop onder je kont. Hier moet je open voor staan en je eigen aandeel durven nemen.

Hoe je naar een situatie kijkt, bepaalt ook hoe je je erbij voelt. Jij bent dus zelf aan zet; je wacht niet op omstandigheden die veranderen maar neemt zelf de regie in handen. Ongeacht wat je verleden is, is het enige waar je invloed op hebt de toekomst.

Persoonlijk vind ik het moeilijkste stukje dat het soms eenzaam kan voelen als niemand lijkt te begrijpen wat je bedoelt. Dit is echter iets waar veel mensen mee rondlopen. Het vraagt iets van elkaar om open, eerlijk en vol vertrouwen jezelf bloot te geven. De reden dat dit vaak niet gebeurt, is uit angst de ander te kwetsen, maar ook omdat je vaak zelf nog zoekende bent en de woorden niet hebt om te zeggen wat je bedoelt.

Op het moment dat je weet wat je wilt, zul je merken dat je dit ook makkelijk kunt verwoorden. Samen gaan we op onderzoek uit. Wat wil je, waarom wil je dat en wat verwacht je daar te vinden. Hardop uitspreken van wat je bezighoudt geeft snel duidelijkheid, eenvoudig doordat je je gevoelens onder woorden moet brengen en zo je gedachten structureert. Vaak is het genoeg dat er zonder oordeel of verwachting geluisterd wordt naar datgene wat je zegt, voelt en hoopt. Aannames die je zelf hebt gedaan op basis van je verleden en hoe je gevormd bent, worden zo snel zichtbaar.

Dit is soms lastig bij vrienden en familie, doordat ze je graag willen helpen. Degenen die dicht bij je staan, hebben al een beeld of verwachting van je en vinden je goed zoals je nu bent. Wie je bent staat echter niet vast; je kunt in de loop der jaren veranderen, anders gaan denken of andere interesses krijgen naarmate je meer ervaringen opdoet en veranderingen meemaakt.

Dit zorgt ervoor dat zelfkennis een voortdurend proces is, waarbij het zeer verhelderend kan werken om je meningen, standpunten en aannames van tijd tot tijd te onderzoeken.

Je krijgt de ruimte om vrijuit te praten. Je hoeft je geen zorgen te maken over wat je wel of niet kunt vertellen. Je kunt zeggen wat je voelt of denkt zonder dat je iemand kunt kwetsen, en je hoeft geen rekening te houden met de gevoelens van de ander of mogelijke gevolgen.

In een filosofisch gesprek gaat het niet om het beoordelen van je meningen en aannames, maar om te onderzoeken waarop ze gebaseerd zijn. Door tijd te maken om gedachtes beter te kunnen plaatsen en stil te staan bij wat voor jou belangrijk is, wordt het makkelijker om keuzes te maken. De keuze om hier tijd voor te nemen is aan jou.

Laat een kennismakingsgesprek rustig bezinken en kijk wat het voor je doet en met je doet. Ik stuur geen check-up e-mails/appjes naar aanleiding van een afspraak. Het initiatief voor contact ligt altijd bij jou.

Je kunt kiezen voor een tijdstip in de avonduren of overdag. Overdag kan in combinatie met een wandeling, eventueel met hond.

Praktische info:
Gesprek ‘s avonds : Latte´s and Literature, Breda
Gesprek overdag: Botanische tuin, Breda
Wandeling overdag : Starten in binnenstad Breda ofwel Mastbos.

Investering: Kennismakingsgesprek € 7.50 daarna € 27.50* per afspraak van 60-90 minuten.
Een aanraden is om het boek van Kishimi te lezen, The Courage To Be Disliked / De Moed Jezelf Te zijn. Bestel je deze via de site van Latte’s and Literature dan help je mij mijn initiatieven verder te ontplooien.

Datum en tijdstip: In overleg

* Lukt het je niet om € 27.50 te betalen voor een afspraak dan betaal je naar eigen kunnen. De opbrengsten vanuit dit initiatief zet ik in, om juist degenen die hier (momenteel) niet de middelen toe hebben ook de optie te bieden voor een open gesprek.

Bij mentale problemen en/of depressieve klachten waar een diagnose danwel medicatie bij nodig is ben ik niet de aangewezen partij.

Neem contact op voor een vraag of afspraak via mail of app

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties