Praktische filosofie,  Zelfontwikkeling

Toegepast Filosoof?

Psycholoog, coach,  ….. Filosoof!

Gelukkig is de drempel om hulp te vragen flink verlaagd ten opzichte van vroeger. Veel mensen kennen iemand, of zijn zelf bij een psycholoog geweest. Persoonlijke ontwikkeling is belangrijk en een manier om goed voor jezelf te zorgen.

Naast de psycholoog zijn er verschillende andere vormen van therapie en coaches waar je naartoe kunt. De een kan je helpen met het onderzoeken van persoonlijke problemen, gevoelens en emoties leren begrijpen, de oorsprong van het ontstaan van een struikelpunt vinden en zo op zoek gaan naar een oplossing.

Waar therapie gericht is op het oplossen van problemen, kan een coach je helpen je doelen te bereiken, van loopbaancoach tot executive coach tot life coach. Een coach zoek je uit op basis van de richting die je op wilt. Een goede coach weet waar en duwtje geven nodig is. Door goed te luisteren, de juiste aanmoediging en samen te reflecteren op genomen acties kom je steeds verder richting je doel.

Maar wat nu als je eigenlijk niet duidelijk hebt waar je naartoe wilt. Je bent ook niet zozeer op zoek naar een oplossing voor een specifiek probleem. Er is ook niet echt iets mis maar je mist wel iets. Vrienden en familie begrijpen mogelijk niet helemaal wat je bedoelt, je wilt ze niet belasten met jou hersenspinsels of zijn misschien niet in beeld.

Je merkt dat je vastzit, wilt dat er iets verandert maar weet niet hoe of wat. Je voelt echter wel aan alles aan, dat termen als ambities, doelen bereiken, actie ondernemen, slagvaardig te werk gaan en het beste uit jezelf halen voor jou nu niet gaat brengen wat je nodig hebt. Je voelt aan alles dat het tijd is om uit te zoomen en te kijken waar je staat. Zonder waardeoordeel, zonder specifiek doel.

Enter de Toegepast Filosoof!

Je wilt de verantwoordelijkheid nemen over je eigen leven. Wat je wilt is echter lastig onder woorden te brengen omdat je het zelf nog niet weet. Waar je ook staat in je leven, ongeacht de situatie, je beseft dat als er iets moet veranderen, jij zult moeten bewegen.

Ondanks alle jaren die je op school hebt doorgebracht en diploma’s die je wellicht op zak hebt, merk je dat je nooit hebt geleerd stil te staan bij wie jij bent als persoon. Los van hoe je gevormd bent in de huidige productie-/ en prestatiemaatschappij.

Wie ben jij, wat vind jij belangrijk. Door jezelf beter te leren kennen en woorden te vinden voor wat jij belangrijk vindt zul je ervaren dat je je uiteindelijk zekerder gaat voelen. Je ziet andere mensen voor wie ze zijn zonder dat dit een effect heeft op hoe jij over jezelf denkt.


Je leert dat de meeste dingen niet persoonlijk bedoeld zijn, je krijgt meer compassie voor jezelf en hierdoor voor anderen, je neemt de verantwoordelijkheid over je eigen leven en draagt van daaruit bij aan de samenleving. Niet vanuit wat de maatschappij van je vraagt, maar vanuit wat jij te bieden hebt.

Ik weet dat dit heel vaag klinkt, er is geen stip aan de horizon waar we naartoe aan het gaan zijn. We willen de hele horizon zien en zo ruimte en vrijheid ervaren.

Hopelijk heb ik over kunnen brengen hoe waardevol zelfkennis is, er is een oneindige wijsheid waar we uit kunnen putten van vele filosofen die ons voor zijn gegaan. Mensen die net als ons hebben geleefd in de omstandigheden waarin ze zaten en het daarmee moesten doen. We hoeven niet helemaal opnieuw het wiel uit te vinden.

Net als yoga en meditatie van zweverig en vreemd inmiddels redelijk gangbaar zijn geworden, zet ik me in voor meer aandacht voor zelfinzicht en leren leven volgens eigen waarde en normen. De huidige maatschappij en haar toenemende aantal mensen met depressies en gebrek aan gevoel van zingeving laten duidelijk zien dat de jacht naar meer en succes ons niet lijkt te brengen wat we nodig hebben.

De toegepast filosoof is bij uitstek geschikt om je alsnog te laten stilstaan en te kijken naar wie jij bent zonder wat de maatschappij van je verwacht. Je zult ervan versteld staan hoeveel aannames en manieren van denken je voor waar hebt aangenomen, die ingaan tegen wie jij bent als persoon. De insteek is niet om tegen de maatschappij te keren en deze als fout of verkeerd te zien maar hoe jij kunt zijn wie je bent in de maatschappij zoals die nu is.

Nu je al zover bent wil ik je het volgende voorstel doen. Mijn missie is om de toegepast filosoof net zo gangbaar te maken als de diverse therapeuten en coaches. Ik zie dit als een aanvulling in het aanbod van zelfzorg, niet als een vervanging van een psycholoog of coach. Ik ben er alleen wel van overtuigd dat wat de toegepast filosoof te bieden heeft, nu nog te weinig aandacht heeft.

Ik wil graag de eerste 2 mensen die dit willen onderzoeken 3 gesprekken aanbieden met als tegenprestatie een gesprek als afsluiting waarin je mij feedback geeft. Er is ruimte voor 3 gesprekken voor 2 personen bij Tuintje Wieden. Dit is vooral voor mensen die op het moment overlopen en moeite hebben het goede en mooie te blijven zien en te veel negativiteit ervaren.

Daarnaast is er ruimte voor 3 gesprekken voor 2 personen voor een Filosofisch Gesprek. Hierbij maken we gebruik van diverse en zeer uiteenlopende inzichten en wijsheden van filosofen die je kunt toepassen in je eigen leven.

Heb je vragen of wil je je opgeven dan hoor ik graag van je, stuur me een mail of app en ik neem contact met je op!

Kijk hier voor meer artikelen

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties