Praktische filosofie,  Zelfontwikkeling

Filosofische vaardigheden

Wat heb je nu precies aan een Praktisch Filosoof. Dit onder woorden brengen blijft lastig in algemene termen. Om je toch een idee te geven heb ik een drietal vaardigheden en inzichten kort uitgewerkt welke je samen met een praktisch filosoof kunt onderzoeken.

Standpunten (boosheid/niet begrepen voelen); een standpunt innemen is iets wat je vaak onbewust doet. Gebaseerd op wat je hebt meegekregen vanuit je gezin, je omgeving, en het land/werelddeel waarin je opgroeit. Voor een aanzienlijk deel word je gevormd zonder dat je je hier bewust van bent. Door deze onbewuste vorming van je identiteit zijn er aannames en manieren van denken, waardoor je vanuit een bepaald standpunt naar een probleem of onderwerp kijkt.

Dit standpunt staat echter niet vast, je kunt ergens anders gaan staan en onderzoeken wat je dan ziet. Dit kan je oorspronkelijke standpunt versterken doordat je ook achter je aannames blijkt te staan, door vanuit andere perspectieven te leren kijken kweek je begrip bij jezelf voor andere meningen. Je gaat inzien dat iedereen vanuit zijn eigen opvoeding en karakter een eigen standpunt inneemt. Inzien dat er meerdere standpunten mogelijk zijn en er geen sprake is van 1 iemand die de wijsheid in pacht heeft opent deuren naar gesprekken maar geeft jou ook de vrijheid om ernaast te zitten en van standpunt of mening te veranderen zonder dat dit negatief voelt. Het gaat niet over fout of goed, gekrenkte ego’s of slim vs. dom. Een mens kan zich ontwikkelen en van mening veranderen door andere inzichten.

Niet iedereen heeft geleerd om een ander standpunt te accepteren voor wat het is, een andere manier van kijken en beleven. Vaak wordt een andere mening of standpunt ervaren als een aanval. Door vast te houden aan standpunten uit een gevoel van falen, onzekerheid of ego is dusdanig beperkend voor je persoonlijke ontwikkeling dat je hierdoor vast kunt komen te zitten in een patroon. Je gaat verhalen vertellen aan jezelf en zoeken naar manieren om je standpunt te bevestigen en onderbouwen. Dit ondermijnt uiteindelijk je persoonlijke ontwikkeling door te focussen op iets buiten jezelf.

Perspectief (gevoel van falen/maakbaarheid leven), hoe je geleerd hebt naar de toekomst te kijken heeft impact op je handelen. In de westerse wereld kijken we naar de toekomst als iets wat voor je ligt. De toekomst ligt open en ligt voor je. Je kunt alles worden wat je wilt zolang je maar hard genoeg je best doet. Lukt het niet dan heb je niet hard genoeg je best gedaan. Je doet iets niet goed. Als de toekomst voor je ligt dan heb je zicht op wat er komen gaat en kun je op plannen.

Een andere manier van kijken naar tijd is dat de toekomst achter je ligt, dit was de manier van tijd ervaren beschreven door oude Griekse filosofen.  De toekomst die achter je ligt is niet zichtbaar, je weet niet wat er komen gaat waardoor een gevoel van controle niet aan de orde is. Je kunt wel plannen maken en hopen maar weten wat er komt weet je niet. Leren omgaan met (ongewenste) veranderingen en plotselinge gebeurtenissen zijn dan veel belangrijkere vaardigheden om te ontwikkelen.

Zelfkennis (zinloosheid, geen idee vanzelf), door de rationele manier van leven in de westerse wereld is er een maatschappij ontstaan gebaseerd op natuurwetenschappelijke feiten. Deze feiten zijn we gaan toepassen in het dagelijks leven onder de noemer voortuitgang. Hierdoor zijn grote sprongen mogelijk gemaakt in technologische vooruitgangen door efficiënt te werken, poppetjes met de juiste papieren op de juist plaats, smalle functieomschrijvingen waar verantwoording voor moet worden afgelegd. Hoe jij als mens hierin past, me je wensen, ideeën en gevoelens komt nauwelijks aan de orde tijdens opleidingen. Autonomie, weten wie je bent en leven vanuit je eigen waarden en normen leer je door de jaren heen. Echter is hier decennia lang geen aandacht aan besteed. Je gaat naar school en wordt courant gemaakt voor de maatschappij. Niet bijdragen aan de maatschappij vanuit wie jij bent maar vanuit wat de maatschappij nodig heeft. De maatschappij bepaalt hierin wat je waard bent, uitgedrukt in geld, status en macht. De eerste veranderingen hierin zijn duidelijk merkbaar, het begint aan alle kanten te wringen, mensen zijn het niet meer eens met vinkjes zetten en targets halen zonder naar de mens te kijken die achter het vinkje schuilgaat.

Weten wie je bent en waar je voor staat kost tijd en moeite maar geeft al vrij snel een gevoel van vrijheid. Doordat je weet wat je wel en niet belangrijk vindt vallen er bepaalde keuzes weg. Je hoeft geen keuze meer te maken omdat je duidelijker weet wat je wilt. Dit geldt heel eenvoudig al voor het wel/niet gaan naar drukke feestjes, meepraten met mensen waar je het niet mee eens bent en hoe je omgaat met anderen in het algeheel. Dit is niet meer afhankelijk van wat een ander jou aandoet, of je wel of geen respect ervaart, jij handelt vanuit een eigen overtuiging. Niet met desinteresse naar anderen maar vanuit autonomie en respect voor jezelf en de wereld om je heen.

Wil jij loskomen van belemmerende gedachten waarvan je je (nog) niet bewust bent? Heb je een duwtje in de rug nodig om een beslissing te nemen waarvan je eigenlijk het antwoord wel weet? Ben je bang voor veranderingen, ervaar je schuldgevoelens als mantelzorger / ouder / partner?

Neem contact met me op voor een Filosofisch gesprek voor zelfkennis of een uurtje Tuintje wieden en ervaar wat luisteren en reflecteren op je eigen gedachten je kan brengen.

Kijk hier voor meer artikelen

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties