Zelfontwikkeling

Adlerian psychology

Het blijft toevallig dat net op het moment dat er ook echt ruimte komt in je leven voor verandering, dat je dan net dat ene boek leest, een bepaald persoon tegenkomt of in een bepaalde situatie terechtkomt waarin je wel de herkenning vindt die je zoekt. Je net dat zetje in de rug krijgt om iets te gaan doen met al die gevoelens en gedachten die je al zolang probeert weg te stoppen…..

Ik heb het boek ” The Courage To Be Disliked” in eerste instantie in het Engels gelezen en wat ik niet vaak meemaak is dat ik de Nederlandstalige vertaling beter vind en meer recht doet aan de boodschap. De Engelstalige titel van het boek , ” The Courage To Be Disliked” ten op zichte van de Nederlandstalige titel, ” De Moed Jezelf Te Zijn” vind ik een wezenlijk verschil.

Het boek heeft me zoveel gebracht en zoveel steun gegeven, dat ik graag mijn steentje bijdraag aan het onder de aandacht brengen van Adlers individual psychology. De belangrijkste punten die ik er uithaal zijn bv:

  • alle problemen zijn intermenselijke problemen, zonder vergelijking met een ander kun je geen probleem hebben. Je bent dan niet te lang, te stil, te onsuccesvol, te mager, te materialistisch, te … . Je bent gewoon.
  • accepteer wie je bent en accepteer dat niet iedereen dezelfde kwaliteiten heeft. Ook al zouden de omstandigheden anders zijn, betekend dat niet dat je dan wel hetzelfde had bereikt als degene waar je jaloers op bent
  • je verleden bepaald niet je toekomst, je bent vrij om te veranderen wanneer je wilt, iets in jou heeft een reden om te blijven hangen in de situatie waarin je nu zit en je verleden als excuus te gebruiken.

Ik pak zelf nog regelmatig terug naar het boek naar een specifiek hoofdstuk als ik ergens op vast loop. Het is echt een schop onder je kont en geen aanrader als je bang bent om jezelf te zien als de enige veranwoordelijke van het verdere verloop van je leven…….al geef ik zelf nog vaak genoeg ‘ de omstandigheden’ de schuld 🙂 , toch wat makkelijker.

Alfred Adler is één van de drie grote namen in de psychologie naast Sigmund Freud en Carl Jung.

Waar, bij het grote publiek, vaak vooral de laatste twee bekend zijn, is Adlers Individual Psychologie zo verhelderend en zo bevrijdend, dat ik oprecht dankbaar ben dat ik op dit boek ben gestuit. Boeken als How To Win Friends And Influence People van Dale Carnegie maar ook The Seven Habits of Highly Effective People van Stephen Covey volgen het gedachtengoed van Adler.

Het boek “De Moed Jezelf Te Zijn” van Kishimi is geschreven als een dialoog tussen een filosoof en een jong volwassene en is een goed leesbare samenvatting van de filosofische en psychologische ideeën van Alfred Adler.

NB: Wil je het boek aanschaffen, stuur me dan een mailtje via watalshetwellukt@gmail.com. Het boek kost Euro15,99 , af te halen bij Latte’s and Literature te Breda, danwel te Engelstalige versie “The Courage To Be Disliked” bestellen via de website van Latte’s and Literature .

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties