Praktische filosofie,  Zelfontwikkeling

Vast zitten in machteloosheid

Al meerdere jaren zit ik vast in een gevoel van machteloosheid, ongeloof en verontwaardiging over het onrecht en de ongelijke verdeling in de wereld. Soms voelt dit als boosheid tegen ‘ De wereld’, die maar door lijkt te denderen in zogenaamde groei en vooruitgang.

Als ik zelf een boos persoon tref, is mijn eerste reactie vaak om weg te komen. De kans is kans groot dat ik helemaal niet hoor wat deze persoon probeert te zeggen en ik alleen de boosheid zie. Dit terwijl ik het gevoel van onmacht, wat boosheid vaak lijkt te zijn, zelf heel goed begrijp.

Machteloos op de bank blijven zitten, omdat wat ik ook zou doen het nooit genoeg zal zijn om alle problemen in de wereld op te lossen, is eindelijk omgeslagen. Er is een knop omgegaan ,alle kleine beetjes helpen wel. Boos zitten zijn heeft nog nooit iemand geholpen. Ieder persoon die je iets positiefs mee kunt geven is er één.

Het opzetten van deze site, het organiseren van wandelingen en de inspirationele boekenclub zijn voor mij de eerste stappen om bij te dragen aan meer verbinding. Door mensen samen te brengen die de behoefte delen in een bewuster levende samenleving maar vooral ook een minder individualistische samenleving.

In de huidige samenleving kan het zomaar zijn dat je jaren leeft op de automatische piloot. Je gaat voor zekerheid, spaart voor later en koopt ondertussen snel de spullen die je nodig hebt en weer door. Zonder rekening te houden met de impact die dit heeft op de wereld, maar ook zonder stil te staan bij wat jij nu echt wilt. Op het moment dat je dit beseft en hier graag verandering in wilt brengen kan het lastig zijn om hieruit te komen en mensen te vinden die hier hetzelfde in staan.

Als ik dan terugdenk aan gesprekken die ik heb met mensen bij wie ik deze herkenning voel , maakt mijn hart een sprongetje. Ik ben niet de enige , dat wist ik natuurlijk wel maar sinds ik bewust bezig ben met het veranderen hoe ik mijn dagen vul, kom ik steeds meer gelijkgestemde mensen tegen. Mensen waar ik energie van krijg, die open en eerlijk zijn. Bewust op zoek naar manieren om bij te dragen aan de maatschappij, door bv lokaal te kopen en low waste leven.

Door deze gesprekken wordt ik dan weer enthousiast en krijg ik zin om zelf in actie te komen en iets te doen met mijn ideeen om mensen samen te brengen. Mensen die kunnen genieten van een goed gesprek en actief luisteren naar een ander met oprechte interesse, zonder te oordelen.

Vanaf januari 2022 ga ik van start met wandelingen en boekenclubs gericht op mensen die graag bewust(er) leven en nieuwe mensen willen leren kennen met dezelfde interesses.

De wandelingen bieden vooral een vrijplaats om open te praten over wat je zoal bezighoudt de afgelopen tijd, hardop je gedachten uitspreken kan vaak al voldoende zijn om je een bepaald inzicht te geven. Doordat je wandelmaatje niet in je prive kring zit ben je ook veel vrijer om open en eerlijk te zijn over hoe je je voelt zonder dat je bang hoeft te zijn iemand te kwetsen . Met de wandelingen lopen we in twee- of drietallen.

De boekenclubs zijn gericht op persoonlijke ontwikkeling en interesse in de menselijke psyche. Het thema van de boeken zorgt voor het onderwerp van het gesprek. Wat ik hier heel leuk aan vindt is dat je op nieuwe inzichten komt doordat iedereen het boek leest vanuit een andere achtergrond en met andere levenservaring. Bij deze boekenclub zowel als bij de wandeling is het wel van belang dat je je open durft te stellen en een ander in zijn waarde laat.

Ben je geinteresseerd om een keer mee te wandelen of mee te doen aan een boekenclub stuur me dan een mail via watalshetwellukt@gmail.com of appje en ik neem contat met je op!Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties