Praktische filosofie,  Zelfontwikkeling

Groundhog day

Groundhog day is een film uit 1993 waarin de hoofdpersoon elke morgen opnieuw wakker wordt op dezelfde dag. Elke dag weer beleeft hij dezelfde dingen en komt hij dezelfde mensen tegen.

In beginsel raakt hij boos, gefrusteerd, moedeloos en lijkt hij in een uitzichtloze situatie vast te zitten. Pas als hij de situatie accepteert voor wat het is en zijn kijk op de gebeurtenissen en de mensen verandert, verandert zijn houding en gedrag en daarmee uiteindelijk ook de situatie waar hij in zit.

Moraal van het verhaal ” Als je blijft doen wat je altijd deed, blijf je krijgen wat je altijd kreeg”

Loop jij voor je gevoel ook in rondjes? Loop je tegen dezelfde problemen aan als vorig jaar of als vijf jaar geleden? De enige manier om hier iets aan te veranderen is dat je de manier waarop je ergens tegenaan kijkt of mee omgaat verandert. Het lastige hieraan is dat je hier in je eentje vaak niet uitkomt omdat jij nu eenmaal jij bent. Je reacties op een bepaalde situatie zijn gebaseerd op jouw verleden, jouw karakter en jouw manier van denken. Juist in gesprek met andere mensen kom je tot verrassende inzichten.

Door hardop te praten over wat je bezighoudt onstaat er meer rust en ruimte in je hoofd. Soms blijf je rondlopen met iets wat je graag wilt maar wat je blijft uitstellen , ambities qua werk waar je geen actie in onderneemt, een hobby die je niet oppakt. Het kan ook zijn dat iets voor jou zo zwaar voelt dat je er niet makkelijk in je vaste kring over praat. Het ouderschap wat je zwaar valt, iemand die je bent verloren en graag vaker over wil praten, filosoferen over het leven met iemand die dit ook interessant vindt.

Het gaat er niet om dat je je beter voelt door te horen dat het bij een ander ook niet allemaal rozengeur en maneschijn is. Een luisterend oor en herkenning helpen echter wel te relativeren en vaak steek je ook iets op als je hoort hoe een ander met een situatie omgaat. Gedeelde smart is halve smart en praten lucht op, zijn absoluut waar.

Ben jij ook iemand die kan blijven malen? Lijkt het je heerlijk om vrijuit te kunnen praten over wat je bezighoudt met mensen die ook houden van een goed gesprek, luisteren zonder oordeel en graag de diepte in gaan? Met de wekelijkse wandelingen geef je jezelf een vrijplaats om te praten over wat je bezighoudt zonder dat er van je wordt verwacht dat je er iets mee doet. Zonder beklemmende emotionele banden, waardoor je niet bang hoeft te zijn dat je een ander ergens mee belast of kwetst.

Klik hier voor meer informatie of om je op te geven. We beginnen altijd met een kopje koffie of thee zodat we ontspannen aan de wandeling kunnen beginnen.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties