Zelfontwikkeling

Persoonlijkhedentest Meyer Briggs

Niets zo makkelijk dan mensen die net zo denken als jijzelf. Je wordt met één woord begrepen en jij kunt beamen wat de ander zegt. Met mensen die echt heel anders denken kan het schuren omdat je elkaar niet begrijpt of omdat je ter plaatse een allergische reactie krijgt en probeert ongezien weg te komen waardoor je niet eens toekomt aan een gesprek. Toch zijn het juiste deze ontmoetingen die je meer inzicht kunnen geven over jezelf.

In 2021 heb ik meegedaan aan het trainingsprogramma van Verbeter de Wereld. Een trainingsprogramma voor mensen zich in willen zetten voor een betere wereld waarbij je leert over missie gericht projectmanagement, leiderschap, samenwerken, zingeving, geïnspireerd leven, moed tonen, het leuk hebben en effectieve en eerlijke communicatie.

Voor de start van het eerste weekend werd ons gevraagd de persoonlijkhedentest in te vullen van Meyer Briggs. De reden dat ons gevraagd werd deze test te doen is omdat we in het eerste weekend groepen gingen vormen waarbij het belangrijk was dat in elke groep een mix van verschillende persoonlijkheden zou zitten.

Het idee hierachter is dat iedereen zijn eigen kwaliteiten heeft, een eigen manier van denken en manier van bijdragen. Na het samenstellen van de verschillende groepen werd per groep besproken wat eenieders krachten en valkuilen waren. Door dit vanaf het begin duidelijk te hebben is het ook makkelijk om te beseffen dat er iets spaak kan lopen en dat dit dan ook besproken wordt.

Door te kijken naar iemand zijn/haar sterke punten is het verdelen van taken opeens een stuk makkelijker. Wat jij vreselijk vindt om te doen of waar jij niet goed in bent, kan voor een ander juist vanzelf gaan en heel leuk zijn om te doen. Daarnaast is het ook makkelijk om aan te geven als iets je niet ligt, ongeacht de reden en dit bij een ander weg te leggen zodat je echt als team naar een einddoel werkt.

Het is door mensen die in de basis zo anders zijn dan jezelf, dat je er achter komt wat jou , jou maakt. Niet meer, minder , beter of slechter, maar jou. Door je hier bewust van te zijn is het makkelijker te zien wat nu de toegevoegde waarde is van die ene voor jou vervelende collega, medevrijwilliger, teamlid …. etc.

Het toepassen van de MBTI persoonlijkhedentest is voor mij uiteindelijk het belangrijkste leerpunt en inzicht geweest van het trainingsprogramma. Waar ik me kon herkennen in mijn persoonlijkheids kenmerk kon ik dit ook zien bij anderen. Waar ik soms bepaalde karaktertrekjes vertoon die niet de schoonheidsprijs verdienen maar ik toch niet kan laten, is dit bij een ander net zo. Door dit in te zien en te weten dat een ander in de basis echt gewoon heel anders kan zijn dan jij , is het een stuk eenvoudiger om in gesprek te gaan in plaats van iemand te ontwijken of te verwachten dat de ander zich moet aanpassen.

Het is geen diepgaand gezondheids-, psychologisch of professioneel loopbaanadvies maar een leuke manier om zelfinzicht te krijgen. Bij deze hier de link naar de test. Ik ben erg benieuwd of je jezelf herkent en of dit je kan helpen in zien wie je bent en dat uiteindelijk alle persoonlijkheden even belangrijk zijn voor goed teamwerk.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Helena Mencer
Helena Mencer
6 maanden geleden

Wat een leuke test en resultaten!