Zelfontwikkeling

Persoonlijkhedentest Meyer Briggs

Niets zo makkelijk dan omgaan mensen die net zo denken als jijzelf. Je wordt met één woord begrepen en jij kunt beamen wat de ander zegt. Met mensen die heel anders denken kan het schuren omdat je elkaar niet begrijpt of omdat je ter plaatse een allergische reactie krijgt en probeert ongezien weg te komen waardoor je niet eens toekomt aan een gesprek. Toch zijn het juiste deze ontmoetingen waardoor je meer inzicht kunt krijgen in jezelf.

In 2021 heb ik meegedaan aan het trainingsprogramma van Verbeter de Wereld. Een trainingsprogramma voor mensen die zich in willen zetten voor een betere wereld. Je leert over missiegericht projectmanagement, leiderschap, samenwerken, zingeving, geïnspireerd leven, moed tonen, het leuk hebben en over effectieve en eerlijke communicatie.

Voor de start van het eerste weekend werd ons gevraagd de persoonlijkhedentest in te vullen van Meyer Briggs. De reden dat ons dit werd gevraagd was omdat we in het eerste weekend groepen werden gevormd waarbij het belangrijk was dat in elke groep een mix van verschillende persoonlijkheden zouden zitten.

Het idee hierachter is dat iedereen zijn eigen kwaliteiten heeft, een eigen manier van denken en manier van bijdragen. Na het samenstellen van de verschillende groepen werd besproken wat eenieders krachten en valkuilen waren. Door dit vanaf het begin duidelijk te hebben is het ook makkelijk om te beseffen dat er iets spaak kan lopen en dat dit dan ook besproken wordt.

Door te kijken naar iemands sterke punten wordt het verdelen van taken opeens een stuk makkelijker. Wat jij vervelend vindt om te doen of waar jij niet goed in bent, kan voor een ander juist vanzelf gaan en heel leuk zijn om te doen. Die taak kan dan iemand anders op zich nemen zodat je echt met een sterk team naar een einddoel werkt.

Het is door mensen die in de basis anders zijn, dat je er achter komt wat jouw toegevoegde waarde is. Door je hier bewust van te worden is het ook makkelijker te zien wat de toegevoegde waarde is van die ene, in jouw ogen, lastige collega, medevrijwilliger, teamlid …. etc.

Het toepassen van de MBTI persoonlijkhedentest is voor mij uiteindelijk het belangrijkste inzicht geweest van het trainingsprogramma. Waar ik me kon herkennen in mijn persoonlijkheidskenmerken kon ik dit ook zien bij anderen. Waar ik soms bepaalde karaktertrekjes vertoon die niet de schoonheidsprijs verdienen maar die ik niet kan laten, is dit bij een ander net zo. Door dit in te zien en te weten dat een ander gewoon anders is , is het een stuk eenvoudiger om in gesprek te gaan in plaats van iemand te ontwijken of te verwachten dat de ander zich aanpast.

Het is geen diepgaand gezondheids-, psychologisch of professioneel loopbaanadvies maar een leuke manier om zelfinzicht te krijgen. Bij deze hier de link naar de test. Ik ben erg benieuwd of je jezelf herkent en of dit je kan helpen in zien wie je bent en dat uiteindelijk alle persoonlijkheden even belangrijk zijn voor goed teamwerk.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Helena Mencer
Helena Mencer
1 jaar geleden

Wat een leuke test en resultaten!